Turkmenistan & Oezbekistan

Turkmenistan & Oezbekistan

Een 12-daagse ontdekkingstocht door Turkmenistan en Oezbekistan. Deze individuele rondreis begint in Ashgabat, de witte hoofdstad van Turkmenistan en reist door de woestijn naar Oezbekistan. Hier volgen de drie legendarische Zijderoute-steden: Khiva, Buchara en Samarkand.

Je reist deels per auto met chauffeur, deels per trein. Deze rondreis is goed te combineren met een of meer van de buurlanden: Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan en Iran.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1050,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ashgabat
Je vertrekt vanuit Amsterdam of Brussel en komt de volgende ochtend vroeg aan in Ashgabat. Je wordt opgewacht en naar je hotel gebracht.

De nieuwe hoofdstad van Turkmenistan is opgebouwd met inkomsten uit olie en gas en voelt onwerkelijk aan. Brede, lege boulevards voeren langs enorme witmarmeren paleizen. Grote fonteinen en tienduizenden geplante bomen doen de omringende woestijnen vergeten. Megalomane monumenten benadrukken de glorie van dit nieuwe land en haar leiders.
Het beeld in de oude wijken van de stad is anders, met onder meer veel Sovjet-architectuur en drukke markten.
Op dag 2 kun je de stad verkennen, hiervoor heb je de beschikking over een auto met chauffeur. Je kunt overwegen ook een gids te nemen, het programma wordt in overleg bepaald. We raden aan in ieder geval een wandeling te maken door het Onafhankelijkheidspark, het nationale museum te bezoeken en een rondrit te maken langs onder meer het reuzenrad, het Akhalteke-monument en de Ertogrul Ghazi-moskee. Dit geeft je een goede indruk van de nieuwe stad. Heel anders, maar niet minder leuk zijn de Russisch-orthodoxe kerk en de verschillende bazaars. Als deze werkt is ook een tochtje met de kabelbaan de bergen in een absolute aanrader.

Je kunt ook de stad verlaten. Net ten westen liggen bijvoorbeeld de indrukwekkende Turkmenbashi-moskee en de ruïnes van de oude stad Nissa, een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken. Vanuit dit UNESCO-monument heb je een prachtig uitzicht over de omliggende woestijn en bergen.
Een dagexcursie naar het westen brengt je eerst naar het ondergrondse meer van Kowata. Hierna rijd je over een mooie weg de Kopetdag-bergen in, waar het dorpje Nohur ligt, een leuke plek om rond te wandelen. Na een lunch bij een lokale familie rijd je terug naar de hoofdstad.
Als je op zondag in de stad bent, moet je in ieder geval ook de grote weekmarkt bezoeken. Deze wordt net buiten de stad gehouden.

Dag 3 Darwaza
Na een volgende ochtend in Ashgabat (of een bezoek aan de weekmarkt als het zondag is) is het tijd voor de reis naar het noorden. Een tocht door de uitgestrekte woestijn brengt je bij Erbent. Dit dorpje ligt midden tussen de zandduinen. Rondwandelend krijg je een idee van de traditionele manier van leven van de Turkmenen.
Je rijdt verder naar het noorden. Midden in de woestijn liggen hier de kraters van Darwaza, waar al tientallen jaren metershoge vlammen de omgeving verlichten. Het is een onwerkelijk schouwspel.
Dichtbij de krater staat een yurt kamp, met slaaptenten, een eettenten en toiletfaciliteiten. Een nacht in de leegte van de Karakum-woestijn mag eigenlijk niet ontbreken in een reis door Turkmenistan.

Ashgabat – Erbent – Darwaza: 5 uur rijden

Dag 4 Kunya Urgench – Khiva
Je rijdt verder naar het noorden. Hier liggen de ruïnes van de oude stad Kunya Urgench, ooit het centrum van een belangrijk rijk. Het is leuk hier een uurtje rond te wandelen, niet alleen vanwege de indrukwekkende monumenten maar ook door de lokale mensen die hier net als jij als toerist rondwandelen.
In de middag steek je de grens met Oezbekistan over en kom je aan in Khiva, een van de legendarische steden van de Zijderoute.

Darwaza – Kunya Urgench – Khiva: 5 uur rijden

Dag 5 Khiva
Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. Pas in 1924 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd onderdeel van de socialistische Sovjetrepubliek Oezbekistan.
De moderne tijd is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen, karavanen handelswaar – vaak slaven – de stad binnen brachten en vreemdelingen hun leven niet zeker waren.

Je moet zeker gewoon doelloos ronddwalen binnen de 10 meter hoge muren van Itchan Kala, de oude stad. Maar vergeet ook alle monumenten niet: de Kuhna-Ark, het fort van de Khans van Khiva, de Juma-moskee met 218 houten pilaren, de madrassas, de mausolea en de paleizen. De oude stad is op haar mooist en sfeervolst in het namiddag- en ochtendlicht.

Dag 6-8 Buchara
Je reist verder per trein of per auto met chauffeur. De trein heeft hierbij onze voorkeur, omdat het je de kans geeft het land en de bewoners op een andere manier te leren kennen. Deze rijdt echter niet dagelijks maar om de dag. Als je met de trein reist, regelt Blini uiteraard de transfers naar en vanaf het station.
Je volgt de oude karavaanroutes door de Kyzylkum-woestijn. Doel is de oude handelsstad Buchara. Je komt aan het einde van de middag aan en hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad.

De volgende dagen staan helemaal in het teken van Buchara. De 2500 jaar oude stad was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is de Kalyan-minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.

Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie. Je kunt hiervoor via Blini voor vertrek een auto met chauffeur en eventueel een gids regelen.

Khiva – Buchara: 7 uur rijden

Dag 9-11 Samarkand
Je verlaat Buchara per snelle trein. Het doel van de treinreis is het legendarische Samarkand.

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.
Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e-Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.

Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanum ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.

Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. De excursie is mogelijk op dag 10 of 11 maar natuurlijk kun je de reis ook met een dag verlengen. Blini kan hiervoor vervoer en eventueel een gids regelen.

Trein: 1,5 uur

Dag 12 thuisreis
Je rondreis door Turkmenistan en Oezbekistan is ten einde gekomen. Je vliegt terug naar huis.

Top