Van Tallinn naar Petersburg

Van Tallinn naar Petersburg

Je reist over land van het pittoreske Tallinn naar het statige Sint-Petersburg. Onderweg stop je bij de weinig bezochte steden Tartu en Pskov en bezoek je het oude Novgorod, de bakermat van het huidige Rusland.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: hele jaar

Prijs vanaf: € 535,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland en Rusland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tallinn
Je vliegt naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het middeleeuwse centrum van deze vroegere Hanze-stad is uitstekende bewaard gebleven. Achter dikke stadsmuren vind je keienstraatjes die je langs oude koopmanshuizen en kerken voeren. Een leuke wandeling brengt je vanuit het pittoreske stadshart, door het oude Sovjet-centrum, naar Kadriorg park, waar een imposant paleis uit de tijd van de Russische tsaren pronkt.

Je hebt een volle dag voor het relaxte Tallinn.

Dag 3 Tartu
Een busrit van 2,5 uur over het lege platteland van Estland brengt je naar de tweede stad van het land. Tartu is een universiteitsstad en de studenten zorgen voor een gezellig en ontspannen straatbeeld. Aan de pleinen in het centrum staat een aantal mooie gebouwen. Vanaf de stadsparken boven de stad heb je een mooi uitzicht over de oude stad.

Dag 4-5 Pskov
Je reist weer verder per lijnbus. Het eerste deel van de tocht voert door de bossen en velden van het mooie platteland van Zuidoost-Estland. Na circa drie uur bereik je bij de Russische grens, waar het na de grensformaliteiten nog een uurtje rijden is naar Pskov. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Deze oude stad ontbreekt in het schema van de meeste bezoekers aan Rusland. En dat is jammer, want het is een sfeervolle plek met een lange en turbulente geschiedenis. Pskov ligt aan de oevers van de rivier Velikaya, waarop de wandelpromenades worden overschaduwd door bomen. Het stadsgezicht wordt beheerst door de dikke muren van het kremlin. De belangrijkste kerk is de indrukwekkende Trinity Kathedraal van eind 17e eeuw. Een goed museum is gevestigd in het Pogankin-huis. Vooral de verzameling kunst uit de regio is bijzonder.

Buiten Pskov liggen drie bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn.
Even buiten de stad ligt Stary Izbork, dat vroeger een machtige vesting was. Binnen de ruïnes van de oude stadsmuren liggen nu nog enkele mooie kerken. Stary Izbork ligt op een heuvel met goed uitzicht over de omgeving.
In het stadje Pechory, verder naar het westen, ligt het Pechersky-klooster, waar als sinds de 15e eeuw monniken wonen en werken. Tot de Tweede Wereldoorlog lag Pechory in Estland. Zo ontsnapte het klooster aan de vernielzucht van de communisten die vooral in de jaren dertig flink huishielden in andere kloosters.
En als je in de Russische literatuur geïnteresseerd bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Mikhailovskoe, het landgoed van de familie van Ruslands meest geliefde dichter Pushkin. Pushkin zelf heeft hier meerdere jaren doorgebracht nadat hij door de tsaar was verbannen uit de hoofdstad.

Dag 6-7 Novgorod
Een treinreis voert je in 4,5 uur door bossen en moerassen naar Novgorod, een van de oudste steden van Rusland. Novgorod speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van Rusland: vanaf de negende eeuw was de stad eeuwenlang een belangrijke politieke en economische macht, een positie die het deelde met Kiev. Later was het de enige stad die niet door de Mongolen werd veroverd en geplunderd.
Het sfeervolle en rustige centrum staat vol oude monumenten. Neem vooral de tijd om hier uitgebreid rond te wandelen. Hoogtepunten van elk bezoek zijn de St. Sophia kathedraal en het indrukwekkende kremlin. In de kerken en de musea van het kremlin is ondermeer een prachtige collectie eeuwenoude iconen te bewonderen. Ook het centrum van Novgorod staat op de Unesco-lijst van werelderfgoederen.
Even buiten de stad ligt het Yuriev-klooster dat in 1030 werd gesticht en daarmee het oudste klooster van Rusland zou zijn. Het ligt vredig aan de oevers van de Volkohv-rivier. Het is eenvoudig bereikbaar per lokale bus, een leuke rit, of taxi.
Vlak bij het klooster ligt een interessant museum voor houten architectuur. Oude houten huizen, molens en kerken zijn elders in de provincie afgebroken en hier weer zorgvuldig opgebouwd.

Op dag 7 heb je nog bijna een volle dag voor Novgorod. Pas in de avond vertrek je per snelle trein (2,5 uur) naar het eindpunt van deze reis: Sint-Petersburg.

Dag 8-9 Sint-Petersburg
Sint-Petersburg is de mooiste en meest romantische stad van Rusland. De stad werd in 1703 door Peter de Grote gesticht en in de twee eeuwen daarna spaarden de tsaren kosten noch moeite om de stad op te bouwen en te verfraaien. Indrukwekkende pleinen, prachtige paleizen en statige boulevards zijn het resultaat. Het is een prachtige afsluiting van een bijzondere reis.

Dag 10 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top