Van Teheran naar Samarkand

Uitgebreide reisinfo Van Teheran tot Samarkand (23 dagen)

Iran en Centraal-Azië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op cultureel gebied hebben ze elkaar wederzijds sterk beïnvloed en op politiek gebied maakten ze vaak deel uit van dezelfde koninkrijken. Tijdens deze reis leer je de grote overeenkomsten én de grote verschillen kennen tussen drie weinig bezochte maar fascinerende landen: Iran, Turkmenistan en Oezbekistan.

Deze rondreis voert je langs alle hoogtepunten van Iran. Via Turkmenistan, met de onwerkelijke, moderne stad Ashgabat, bereik je Oezbekistan, met de legendarische Zijderoutesteden Khiva, Buchara en Samarkand.

Door Iran en Turkmenistan reis je per auto met chauffeur. Deze kun je ook gebruiken tijdens je verblijf in de verschillende steden. In Oezbekistan reis je deels per auto en deels per trein.
In elk land kunnen we (tegen een meerprijs) goede lokale Engelstalige gidsen regelen.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 23 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 1750,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran, Oezbekistan en Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Teheran
Je vliegt naar Teheran en word bij aankomst opgewacht en naar je hotel gebracht.
Teheran is de grote (15 miljoen inwoners!), hectische en moderne hoofdstad van Iran. Het is geen stad om direct verliefd op te worden en de oude, indrukwekkende monumenten die je elders in Iran tegenkomt ontbreken. Teheran is wel een boeiende stad die je het moderne Iran laat zien. En je vindt er een aantal goede musea.

Dag 3 Kashan
Je verlaat de hoofdstad per auto met chauffeur. Dit is een flexibele en comfortabele manier van reizen. De chauffeur blijft tot en met Yazd bij je. Je kunt de auto ook gebruiken op de dagen dat je niet van stad naar stad reist.
De eerste bestemming is de stad Kashan. Deze stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de schaduwrijke Fin-tuinen, die met acht andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken de Fin-tuinen tot een populair uitje op een warme dag.
Op weg naar Kashan kun je stoppen in de heilige stad Qom. Het is een van de meest religieuze en conservatieve steden van het land. Bezoek hier de indrukwekkende Hazrat-e Masumeh, de tombe waar de zuster van Imam Reza ligt begraven.
Overweeg de reis met een dag te verlengen om zo de kans te krijgen voor een excursie naar de Maranjab-woestijn. Met haar zandduinen en zoutvlaktes is dit een bijzonder mooi gebied.

Dag 4-6 Isfahan
Een tweede rit brengt je naar een van de hoogtepunten van iedere reis door dit deel van de wereld: Isfahan!
Isfahan kwam voor het eerst tot bloei in de 11e eeuw. Na het vernietigende bezoek van de Mongolen duurde het tot de 16e eeuw tot de stad opnieuw straalde als het politieke en culturele centrum van Perzië. Uit deze tijd stammen ook de grote monumenten die de stad maken tot het hoogtepunt voor veel bezoekers aan Iran.
Het hart van de stad wordt gevormd door het Iman–plein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Aan het plein liggen de prachtige Shah-moskee en de kleinere, maar niet minder mooie, Lotfollah-moskee die met hun blauwe koepels voor veel mensen symbool staan voor het oude Perzië. Het Ali Qapu-paleis en de fonteinen vervolmaken het plein. Wat verder weg ligt de Jameh-moskee, een van de hoogtepunten van 1500 jaar Islamitische architectuur.
Neem vooral de tijd voor een lange wandeling langs alle monumenten van de stad, het voert te ver om deze hier allemaal te noemen. Vergeet ook niet de verschillende overdekte bazaars, met al hun bedrijvigheid, een leuke plek om rustig rond te slenteren.
Een andere ‘must’ van een bezoek aan Isfahan is een wandeling bij de Zayandeh-rivier, bij voorkeur aan het einde van de middag of het begin van de avond. De tien oude bruggen die de rivier overspannen zijn dan sfeervol verlicht.

Dag 7-8 Yazd
De bestemming van vandaag is Yazd, een van de oudste steden ter wereld en zeker ook een van de meest sfeervolle steden van Iran. Het centrum van de stad bestaat uit een wirwar van straten en steegjes die langs oude adobe huizen, rijk versierde houten poorten en sfeervolle binnenplaatsen voeren.
Je verdwaalt hier gegarandeerd maar altijd stuit je weer op een herkenningspunt. Vaak is dit de prachtige Jameh-moskee, die stamt uit de 15e eeuw. Karakteristiek zijn in Yazd de hoge torens die op de huizen staan. Een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in de hete zomers binnenshuis voor de broodnodige airconditioning.

Je hebt ruim een dag voor Yazd. Je hebt dus tijd om de sfeer van de stad op je in te laten werken. Maar overweeg ook de stad te verlaten voor een dagexcursie. Buiten Yazd liggen onder meer Chak Chak, het belangrijkste bedevaartsoord voor Zoroasters, het dorp Meybod met het vervallen maar indrukwekkende Narin-kasteel en Zein-o-Din, waar een oude karavanserai je een idee geeft van het leven van handelaren die over de oude Zijderoute trokken.

Dag 9-10 Shiraz
Vandaag reis je verder naar het zuiden. De weg voert over de desolate hoogvlakte en door de onherbergzame bergen van centraal Iran. Onderweg krijg je een idee van de prachtige, lege natuur van het uitgestrekte land.
Je stopt bij een van de indrukwekkendste archeologische plaatsen van Iran: Persepolis. Hier lag het centrum van de macht van het enorme Perzische rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot Pakistan en van Egypte tot Oezbekistan. Het was Alexander de Grote die in de 4e eeuw voor Christus de stad veroverde en platbrandde. De resterende zuilen en muren markeren de enorme omvang van de paleizen en de vele reliëfs op de muren tonen het leven aan het hof.
Zestig kilometer verder bereik je de stad Shiraz. Als Teheran het hart is van het moderne Iran, is Shiraz het hart van het oude Perzië. Het is de stad van rozen, tuinen, dichters en nachtegalen. In de 18e eeuw was Shiraz de hoofdstad van de Zand-dynastie en uit deze tijd stammen veel van de monumenten in de stad.
De drukke bazaars rond het Shohada-plein vormen het centrum van de stad. Neem de tijd om hier rond te dwalen, ook als je niet van plan bent om iets te kopen. Stap dan ook even binnen in Moshir Serai.
Shiraz is de stad van de twee grootste en populairste dichters die Perzië heeft voortgebracht: Hafez en Sa’di. Beiden liggen hier begraven en hun tombes worden jaarlijks door tienduizenden Iraniërs bezocht. De tombes liggen in mooi verzorgde parken. Zoek een plek op een bankje of in een van de theehuizen en geniet van de mensen die hier komen wandelen, gedichten voordragen of in een hoekje zitten te lezen.

Dag 11 Mashad
Op dag 11 staat een korte binnenlandse vlucht op het programma. Deze brengt je naar het noordwesten van het land. Bij aankomst in Mashad word je opgewacht en naar je hotel gebracht.
Vliegen is snel en comfortabel maar doet afbreuk aan het idee van een reis langs de Zijderoute. Het alternatief is een tocht per nachttrein (waarbij je reist in een comfortabele 2-persoonsslaapcoupé). Vraag ons naar de mogelijkheden de reis hierop aan te passen.

Mashad is de laatste stop in Iran en de heiligste stad van de Sjiieten. Hier ligt de achtste sjiitische imam, Imam Reza begraven. Het maakt de stad tot een belangrijk bedevaartsoord. Zorg dat je het uitgestrekte complex rond zijn graf bezoekt, niet alleen om de prachtige gebouwen, koepels en arcades, maar ook om te zien hoe de sjiitische pelgrims hun geloof belijden.

Dag 12-13 Ashgabat
Je verlaat de stad per auto met chauffeur voor je laatste rit door Iran. Het is ongeveer 2,5 rijden naar de grens met Turkmenistan. Na de nodige grensformaliteiten word je aan de andere kant van de grens opgewacht door een Turkmeense chauffeur die je vervolgens in een half uurtje naar je hotel in Ashgabat rijdt.
Ashgabat is de hoofdstad van het onbekende Turkmenistan. De stad is met veel oliedollars uit de grond gestampt. Brede boulevards, imposante, witmarmeren gebouwen en kletterende fonteinen bepalen het beeld. De stad doet onwerkelijk aan in een land van nomaden en woestijnen. De stad vertelt het verhaal van een land dat op een enorme rijkdom aan olie en gas zit en tot voor kort werd geregeerd door de opmerkelijke alleenheerser Turkmenbashi.
Op dag 13 kun je de stad verkennen, hiervoor heb je de beschikking over een auto met chauffeur. Je kunt overwegen ook een gids te nemen, het programma kun je in overleg bepalen. Wij raden aan in ieder geval een wandeling te maken door het Onafhankelijkheidspark, het nationale museum te bezoeken en een rondrit te maken langs onder meer het reuzenrad, het Akhalteke Monument en de Ertogrul Ghazi moskee. Dit geeft je een goede indruk van de nieuwe stad. Heel anders, maar niet minder leuk zijn de Russisch-orthodoxe kerk en de verschillende bazaars. Als deze werkt is ook een tochtje met de kabelbaan de bergen in een absolute aanrader.

Je kunt ook de stad verlaten. Net ten westen van de stad liggen bijvoorbeeld de indrukwekkende Turkmenbashi-moskee en de ruïnes van de oude stad Nissa, een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken. Vanuit dit UNESCO-monument heb je een prachtig uitzicht over de omliggende woestijn en bergen.
Een langere excursie naar het westen brengt je eerst naar het ondergrondse meer van Kowata. Hierna rijd je over een mooie weg de Kopetdag-bergen in. Hier ligt het dorpje Nohur, een leuke plek om rond te wandelen. Na een lunch bij een lokale familie rijd je terug naar de hoofdstad.
Een niet te missen hoogtepunt is de markt, die elke zondag (en op kleinere schaal donderdag en zaterdag) net buiten de stad plaatsvindt. Het is de grootste openluchtmarkt van Centraal-Azië en een levendige en kleurrijke introductie in de cultuur van de bewoners van de woestijnen en bergen van Turkmenistan.

Dag 14 Darwaza
Na een volgende ochtend in Ashgabat (of een bezoek aan de weekmarkt als het zondag is) is het tijd voor de reis naar het noorden. Een tocht door de uitgestrekte woestijn brengt je bij Erbent. Dit dorpje ligt midden tussen de zandduinen. Rondwandelend krijg je een idee van de traditionele manier van leven van de Turkmenen.
Je rijdt verder naar het noorden. Midden in de woestijn liggen hier de kraters van Darwaza, waar al tientallen jaren metershoge vlammen de omgeving verlichten. Het is een onwerkelijk schouwspel. Je kampeert niet ver van de krater. Een nacht bij een kampvuur in de leegte van de Karakum-woestijn mag eigenlijk niet ontbreken in een reis door Turkmenistan.
Als je het niet ziet zitten om te kamperen, kun je vanaf Ashgabat naar de noordelijke stad Dashoguz vliegen. Dezelfde dag kun je dan, eventueel na een bezoek aan Kunya Urgench, de grens oversteken naar Oezbekistan.

Dag 15-16 Khiva
Je rijdt verder naar het noorden. Hier liggen de ruïnes van de oude stad Kunya Urgench, ooit het centrum van een belangrijk rijk. Het is leuk hier een uurtje rond te wandelen, niet alleen vanwege de indrukwekkende monumenten maar ook door de lokale mensen die hier ook als toerist rondwandelen.

In de middag steek je de grens met Oezbekistan over en kom je aan in Khiva, een van de legendarische steden van de Zijderoute.

De oude stad Khiva ligt midden in de woestijn en was vroeger een welkome stop voor karavanen die door het gebied trokken. De 20e eeuw is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen.

Dag 17-19 Buchara
Je reist per auto met chauffeur langs de oude karavaanroutes door de Kyzylkum-woestijn. De bestemming is de oude karavaanstad Buchara.
De 2500 jaar oude stad was een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. De stad bestaat uit twee delen: de oude stad en een nieuw gedeelte, dat is gebouwd rond het treinstation.
Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets zitten te doen.

Dag 20-22 Samarkand
Op dag 20 pak je de trein, een snelle en comfortabele manier die je de gelegenheid geeft de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. Na 3 uur stap je uit in Samarkand.

Samarkand is een van die legendarische steden die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreken. Als je vanachter een pot thee in een van de theehuizen uitkijkt over de blauwe koepels van de prachtige madrassas zijn de geschiedenis en de cultuur van deze stad bijna tastbaar. “Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling van Samarkand op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Als je ook benieuwd bent naar de Oezbeekse hoofdstad kun je vanaf Samarkand in 2 uur met de trein doorreizen naar Tasjkent. Je vliegt dan terug vanaf Tasjkent.

Dag 23 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top