West-Turkmenistan (5 dagen)

West-Turkmenistan (5 dagen)

Je reist per jeep vanaf de witte hoofdstad Ashgabat door woestijnen en bergen naar de oevers van de Kaspische Zee. Onderweg kom je door vriendelijke dorpjes, wandel je door de ruïnes van oude steden en word je verrast door nieuwe, moderne steden, gebouwd met oliegeld. Tijdens je tocht kampeer je twee nachten midden in de indrukwekkende lege natuur, maar je slaapt ook twee nachten in goede hotels. Als je niet wilt kamperen kunnen we de reis zo aanpassen dat je alleen in hotels of guesthouse overnacht. Het is een afwisselende reis die je het onbekende Turkmenistan beter doet leren kennen.

Deze reis is goed te combineren met onze Centraal-Azië reis, onze Turkmenistan-Oezbekistan combinatie en onze verschillende Oezbekistan reizen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 5 dagen
Beste reistijd: mei t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 825,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Karakala
Je verlaat de hoofdstad in een jeep met chauffeur (en eventueel een lokale gids). Honderd kilometer ten westen van Ashgabat ligt het fort Geok Depe. In 1881 leden de Turkmenen hier een beslissende nederlaag tegen de Russische legers. Turkmenbashi liet hier in 1995 een enorme moskee bouwen om de veldslag te herdenken. Het fort zelf is inmiddels gerestaureerd.

Na Geok Depe verlaat je al snel de hoofdweg om de Kopet Dag-bergen binnen te rijden. De natuur is prachtig: grillige bruinrode bergen gecombineerd met het heldere groen van de begroeiing in de vruchtbare dalen. Het is een verrassend landschap in het woestijnland Turkmenistan.
Hoog in de bergen ligt hier het dorpje Nohur. De trotse bewoners zeggen af te stammen van de soldaten van Alexander de Grote die hier duizenden jaren geleden inderdaad voorbij kwam. Het is een leuke om rond te wandelen door het dorp en zo een idee te krijgen van het eenvoudige plattelandsleven van de Turkmenen. Zorg dat je in ieder geval langsgaat bij het grote kerkhof. Volgens lokale tradities zijn alle kruizen versierd met een of meerdere schapenhoorns.

In de middag rijd je verder de bergen in. De weg slingert over een golvende hoogvlakte. Je kampeert niet ver van het dorpje Karakala en het Syuant Hazardag natuurpark. Het is een heerlijke omgeving om te kamperen, midden in de natuur en de leegte. Als het onbewolkt is, kun je ’s nachts genieten van een indrukwekkende sterrenhemel.

Dag 2 Balkanabad
Je rijdt verder door de natuur van de Kopet Dag-bergen, ver van de bewoonde wereld. Je volgt verschillende droge rivierdalen en komt uiteindelijk in de uitgestrekte dorre woestijnen terecht die zo typerend zijn voor grote delen van het land.
Hier ligt Dehistan, een tot ruïnes vervallen stad die vroeger een belangrijke halteplaats langs de Zijderoute was. Dit verleden is moeilijk voor te stellen: de ruïnes liggen midden in een eindeloze lege vlakte. Maar vroeger zorgde een ingenieus irrigatiesysteem voor water en vormde Dehistan een groene oase.

In de middag kom je aan in Balkanabad, een moderne stad gebouwd voor de oliewinning. Na de nacht in de natuur slaap je nu weer in een hotel.

Dag 3 Yangikala
Je trekt weer de woestijnen en bergen van Turkmenistan in. Eerst bezoek je daar Gozli Ata, het mausoleum van een bekende Sufi-geleerde. Het is nu een belangrijke plek voor pelgrims.
Dan rijd je diep het gebergte van Yangikala binnen. Het is een prachtig gebied: grillige cañons, prachtige vergezichten, rode, groene, witte en roze rotsen en het gevoel ver van de bewoonde wereld te zijn. Je kampeert midden in de natuur.

Dag 4 Turkmenbashi
De volgende ochtend trek je met de 4×4 nog verder de surrealistische bergen van Yangikala in. Daarna zet je koers naar het westen.

In de middag bereik je de kust van de Kaspische Zee. Hier ligt de havenstad Turkmenbashi, het vroegere Krasnovodsk. Hiervandaan koloniseerden de Russen in de 19e eeuw Turkmenistan en nog steeds vormt de haven een belangrijke verbinding met Rusland, Iran en Azerbeidzjan. Je zou in ieder geval even moeten stoppen bij de Russische kerk.

Niet van Turkmenbashi ligt Awaza, het nieuwe strandresort van Turkmenistan. Langs het strand liggen zeker vijftien grote, nieuwe 5***** hotels. Na de nacht kamperen bij Yangikala is dit een fijne plek om even bij te komen.

Dag 5 Ashgabat
In de ochtend kun je even bijkomen aan het strand van de Kaspische Zee. In de middag bezoek je de haven en de bazaar van Turkmenbashi. Aan het einde van de dag vlieg je terug naar Ashgabat.

Je kunt er ook voor kiezen vanaf Turkmenbashi naar Dashoguz te vliegen. Hiervandaan word je naar de Oezbeekse stad Khiva gereden, het startpunt voor een reis door Oezbekistan.

Top