Zijderoute (20 dagen)
Langs de Zijderoute: van Bishkek naar Beijing
Duizenden jaren lang had het westen alleen contact met China via de karavanen die over de Zijderoute trokken. Nu vlieg je binnen tien uur vanaf Amsterdam naar Beijing. Maar de Zijderoute bestaat nog steeds en vormt een bijzondere manier om het hart van China te bereiken. Deze bijzondere en avontuurlijke 20- (of 24-)daagse reis voert door de bergen van Kirgizië en de woestijnen van Xinjiang naar het hart van het oude en het moderne China. Onderweg maak je kennis met verschillende culturen en bevolkingsgroepen: Russen, Kirgiziërs, Oeigoeren en Chinezen. Je reist individueel, over land, per auto met chauffeur en per trein.
Een variant van deze rondreis start in Oezbekistan en staat elders op onze website.
Reistype: individuele reis
Reisduur: 20 of 24 dagen
Beste reistijd: juni t/m september
Prijs vanaf: € 1995,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kirgizië en China.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
uitgebreide reisbeschrijving
Dag 1-2 Bishkek
Je vliegt vanuit Nederland, België of Duitsland naar Bishkek, de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië. Bishkek is een boeiende combinatie van twee culturen: de Russische en de Kirgizische. Deze twee kanten zie je terug in de architectuur, het straatleven en de gezichten van de bewoners.
Dag 3 Issyk-Kul
Je begint aan je reis langs de Zijderoute verlaat de hoofdstad in een auto met chauffeur. Je volgt de weg richting China. Tachtig kilometer buiten Bishkek stop je bij de Burana-toren. Deze gerestaureerde minaret staat op de plek waar vroegere volkeren een nederzetting hadden: achtereenvolgens de Scythen, de Sogdiërs en de Karakhaniden.
Je verlaat het dal van Bishkek en via de kloof van de Chuy-rivier bereik je het Issyk-Kul meer. Het strekt zich uit over een lengte van 170 kilometer en is 70 kilometer breed. De blauwe wateren worden omzoomd door besneeuwde toppen. Een prachtig plaatje!
Je overnacht in een dorpje aan de oevers van het meer.
Dag 4 Song-Kol
Je laat de hoofdweg en de 21e eeuw achter je. Je rijdt over een onverharde weg de indrukwekkende bergen in. Het landschap is prachtig en ongerept.
In een vallei op 3000 meter hoogte bereik je het meer Song-Kol, omringd door glooiende berghellingen vol groen gras. De lucht is zuiver en de natuur uitgestrekt en ononderbroken. In de zomermaanden leven hier herders met hun kuddes. Je slaapt net als hen in een yurt, de traditionele grote vilten tenten, die zomers koel en in de winter warm zijn. Zo krijg je een idee van het leven van de Kirgizische nomaden.
Je komt in de loop van de ochtend aan en kunt in de middag wandelen, paardrijden of gewoon genieten van de leegte.
Dag 5 Tash Rabat
Je reist verder naar het zuiden, over de oude karavaanroute naar China. Niet ver van de grens verlaat je weer de hoofdweg. Hier ligt in een verborgen vallei een van de mooiste gebouwen van het land: de karavanserai van Tash Rabat. Het kleine, prachtig gelegen stenen gebouw was in het verleden een belangrijke pleisterplaats. Sinds de 10e eeuw stopten hier karavanen die over de Zijderoute van of naar China reisden. Je overnacht niet in de karavanserai zelf, maar in een yurt daarnaast.
Dag 6-8 Kashgar
Niet ver van Tash Rabat ligt – op 3752 meter hoogte in het Tian Shan gebergte – de Torugart-pas, een van de twee grensovergangen tussen Kirgizië en China. Je neemt afscheid van je Kirgizische chauffeur en reist in een Chinese auto verder.
Je daalt vanuit de bergen af naar de Taklamakan-woestijn. In het Nederlands betekent deze naam zoveel als: “plaats waar je heen gaat, maar niet meer van terug komt”.
Aan de rand van de Taklamakan ligt Kashgar, de meest westelijke stad van China. De stad is al meer dan 2000 jaar een handelspost tussen oost en west. Goederen, ideeën en godsdiensten trokken met karavanen over de bergpassen in het westen richting Perzië, India, het Midden-Oosten en Europa en door de woestijnen in het oosten naar China.
De geschiedenis is terug te vinden in de smalle straatjes van het centrum, de grote moskee en de beroemde markten. Kashgar is oorspronkelijk de stad van de Oeigoeren, een Turks en Islamitisch volk, maar in de loop van de jaren zijn er ook veel Han-Chinezen in dit deel van China komen wonen. Het oude centrum – ooit het domein van de Oeigoeren – is helaas erg veranderd de laatste tijd. Veel van de kleine steegjes waar ambachtslieden hun beroep uitoefenden en waar je sfeervolle theehuizen vond, zijn verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar met een beetje moeite kom je in achterafstraatjes diezelfde Oeigoerse werklieden nog tegen en eet je heerlijk in een lokaal restaurantje.
In de middag van dag 8 vertrek je met de nachttrein naar het oosten.
Dag 9-10 Turpan
Na een treinreis langs de randen van de Taklamakan kom je aan in de oase van Turpan, lange tijd een halteplaats op de Zijderoute. Dit is een van de laagst gelegen gebieden ter wereld (-154 meter) en de warmste plaats van China. De trottoirs in het centrum zijn overdekt door wijnranken en dus vol schaduw. Direct buiten Turpan liggen de ruïnes van de oude hoofdstad van de Oeigoeren.
Dag 11-12 Dunhuang
Op dag 11 vertrek je weer per trein. Na 4 uur stap je uit in de stad Liuyuan. Hier staat een auto met chauffeur op je te wachten voor de laatste 130 kilometer naar Dunhuang. Deze kleine stad ligt in een oase aan de voet van de bergen. Hier ontwikkelde zich vanaf de 4e eeuw een belangrijk Boeddhistisch centrum. Het Boeddhisme bereikte China via de Zijderoute. En eeuwenlang stopten hier karavanen: óf om al biddend te vragen om een veilige reis óf om juist te bedanken na een veilige aankomst. De grotten bij Dunhuang zijn versierd met beeldhouwwerk en schilderingen en hier zijn duizenden oude geschriften gevonden.
Dag 13 Jiayuguan
Een volgende korte treinreis brengt je naar Jiayuguan. Het was eeuwenlang de westelijke toegangspoort tot China. In vroeger tijden werd dit de mond van China genoemd. De bergen naderen elkaar dicht en in de nauwte die hier het gevolg van is bouwden de Chinezen een groot fort.
Vanaf Jiayuguan heb je twee mogelijkheden: je kunt direct doorreizen naar Xi’an, het hart van China. Of je maakt een omweg langs het dorp Xiahe, waar een van de belangrijkste Tibetaanse kloosters ligt. Hieronder wordt eerst de omweg beschreven.
Dag 14 Lanzhou
Halverwege de middag vertrekt de trein naar de miljoenenstad Lanzhou. Omdat je pas ’s avonds laat aankomt word je op het station opgewacht en naar je hotel gebracht.
Dag 15-16: Xiahe
’s Ochtends vertrek je met de bus naar de bergen in het zuiden. Hier ligt bij het plaatsje Xiahe het kloostercomplex van Labrang, een van de vier grote Tibetaanse kloosters van de orde van de gele mutsen. Maar niet alleen het klooster is fascinerend: ook het berglandschap (waar kan worden gefietst en gewandeld) is indrukwekkend.
Dag 17: trein Xi’an
Je reist terug naar Lanzhou. Daar stap je op de trein naar Xi’an. De volgende ochtend kom je aan in de oude keizerstad.
Vanaf aankomst in Xi’an volg je weer de route van de standaardreis.
Dag 14-16 Xi’an
Op dag 14 stap je in de loop van de middag weer in de trein. De volgende ochtend stap je uit in Xi’an, de keizerlijke hoofdstad die lang het eindpunt (of natuurlijk het beginpunt) van de Zijderoute was. In deze miljoenenstad herinneren de oude stadsmuren en poorten, pagodes en de moskee aan het verleden. Buiten de stad is het beroemde Terracotta Leger te vinden.
Dag 17-19: Beijing
Een laatst reis per hogesnelheidslijn brengt je in 5,5 uur naar Beijing. De hoofdstad van China combineert de hoogtepunten van het oude keizerlijke China met de dynamiek van de zich razendsnel ontwikkelende grootmacht van de 21e eeuw. In en rond Beijing zijn vele bezienswaardigheden zoals de tempel van de hemel, het Tianmen plein en de Verboden Stad als hoogtepunt!