Zijderoute (22 dagen)
De klassieke Zijderoute
Je reist over land van de oude woestijnstad Buchara naar het hart van China. Tijdens je tocht door woestijnen en over bergen ontmoet je Oezbeken, Tadzjieken, Kirgiziërs, Oeigoeren.
Een variant op deze reis start niet in Oezbekistan, maar in Kirgizië. Deze reis vind je elders op onze site terug. En natuurlijk kan de reis ook in omgekeerde volgorde worden afgelegd.
Reistype: individuele reis
Reisduur: 22 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober
Prijs vanaf: € 2025,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan, Kirgizië en China.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
uitgebreide reisbeschrijving
Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt vanuit Nederland, België of Duitsland naar de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent. Je komt pas laat in de nacht aan. De tweede dag kun je even bijkomen van de vlucht, acclimatiseren en een eerste indruk van Oezbekistan opdoen.
Tasjkent combineert het zelfbewustzijn als hoofdstad van een jong land met een Sovjet-verleden en een geschiedenis als halteplaats langs de Zijderoute. Het is een interessante mengelmoes die je direct veel vertelt over het karakter van het land.
Dag 3-5 Buchara
Je vertrekt per trein naar het westen. Dit is een snelle en comfortabele manier van reizen die je bovendien in contact brengt met de Oezbeken en Tadzjieken die hier wonen.
De reis voert in 6,5 uur naar Buchara, in het verleden een van de machtigste steden langs de Zijderoute. Je hebt hier twee volle dagen voor de vele monumenten van de oude stad. En natuurlijk om de sfeer op te snuiven van het echte Centraal-Azië: neem de tijd om met een pot thee te luieren onder de bomen rond de vijver van Lyab-i-Hauz.
Dag 6-7 Samarkand
Een snelle trein brengt je in de ochtend naar het tweede hoogtepunt van de reis: de 3000 jaar oude stad Samarkand. Beroemd is het Registan, het plein met aan drie zijden prachtige madrassa’s. Het is een van de mooiste pleinen ter wereld.
Verder moet je zeker ook een bezoek brengen aan de tombe van de grote veroveraar Timur Lenk en aan de Sjah-i-Zinda, een laan met een aantal kleine, maar mooie graftombes.
Dag 8 Fergana
Een volgende treinreis van drie uur brengt je terug naar de hoofdstad. Daar aangekomen verlaat je de stad direct weer per auto met chauffeur. De bestemming is de Fergana-vallei, een uitgestrekte vlakte die wordt gedeeld door drie landen: Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië. Dit is het gebied van de grootschalige verbouw van katoen. Je overnacht in de provinciehoofdstad Fergana, waar vooral de markt de moeite waard is. Fergana staat bekend om zijn zijde.
Dag 9 Sary Tash
Je verlaat Oezbekistan en rijdt Kirgizië binnen. Je stopt in Osh, een van de oudste steden langs de Zijderoute. Van deze geschiedenis is niet echt veel met te vinden, of het moet zijn op de gezellige markt, waar verschillende bevolkingsgroepen zijn te vinden.
Vanaf Osh trek je de bergen in. De weg kronkelt spectaculair het Pamir-gebergte in. Na het passeren van de 3615 meter hoge Taldyk-pas daal je af naar het brede dal van Sary Tash. Hier overnacht je op 3170 meter hoogte, bij een nomadische familie in een traditionele yurt of in een homestay in het dorpje zelf.
Dag 10-12 Kashgar
Je tocht per auto voert je verder over een van de oudste en belangrijkste routes van de Zijderoute. De grens tussen Kirgizië en China ligt op de 3005 meter hoge Irkestham-pas. Hiervandaan daal je af naar de Taklamakan-woestijn. ‘Taklamakan’ is te vertalen als “plaats waar je heen gaat, maar nooit meer vandaan komt”.
Aan de rand van de Taklamakan ligt Kashgar, de meest westelijke stad van China. De stad was lang een belangrijke halteplaats op de Zijderoute. Vanaf hier trokken karavanen over de bergpassen naar het zuiden of het westen, of door de genadeloze woestijnen naar het oosten.
Het oude centrum van de stad – ooit het domein van de Oeigoeren, de Islamitische minderheid in dit deel van China – is erg veranderd de laatste jaren. Veel van de kleine steegjes waar ambachtslieden hun beroep uitoefenden en waar je sfeervolle theehuizen vond, zijn verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar met een beetje moeite kom je in achterafstraatjes diezelfde Oeigoerse werklieden nog tegen en eet je heerlijk in een lokaal restaurantje.
Je hebt een volle dag voor Kashgar.
Dag 13 Turpan
Na een laatste ochtend in Kashgar trek je de woestijn in naar het oosten, richting Turpan. Niet per kameel maar per nachttrein. Je reist comfortabel per ‘softsleeper’, in een 4-persoons slaapcoupe.
Na 22 uur kom je aan in Turpan. Deze grote oase is een van de heetste plekken van China. Maar de straten in het centrum zijn overdekt met druivenranken die voor heerlijke schaduw zorgen. De vallei van Turpan staat bekend om haar fruit en om het eeuwenoude en geavanceerde irrigatiesysteem, waarbij het water over vele kilometers via ondergrondse tunnels wordt aangevoerd. Buiten de stad liggen de ruïnes van grote steden die al lang geleden door de woestijn zijn opgeslokt.
Dag 14-15 Dunhuang
In de ochtend vertrek je voor een volgende treinreis. In zeven uur reis je naar de stad Liuyuan. Hier word je opgepikt door een auto met chauffeur voor het laatste stuk naar Dunhuang. Deze stad ligt in een oase aan de voet van de bergen. Hier ontwikkelde zich vanaf de 4e eeuw een belangrijk Boeddhistisch centrum. Het Boeddhisme bereikte China via de Zijderoute. En eeuwenlang stopten hier karavanen: óf om al biddend te vragen om een veilige reis óf om juist te bedanken na een veilige aankomst. De grotten bij Dunhuang zijn versierd met beeldhouwwerk en schilderingen en hier zijn duizenden oude geschriften gevonden.
Je hebt een volle dag voor de grotten of voor een bezoek aan de woestijn buiten de stad. Hier is de woestijn zoals deze wordt getekend in stripverhalen: roodgele zandduinen van vele tientallen meters hoog, met tussen de duinen het halfronde meertje van Crescent Lake, dat wordt omringd door palmbomen.
Vanaf Duanhuang heb je twee mogelijkheden: je kunt direct doorreizen naar Xi’an, het hart van China. Of je maakt een omweg langs het dorp Xiahe, waar een van de belangrijkste Tibetaanse kloosters ligt. Hieronder wordt eerst de omweg beschreven.
Dag 16 Lanzhou
Je vertrekt ’s ochtends per trein naar de miljoenenstad Lanzhou. Omdat je pas ’s avonds laat aankomt word je op het station opgewacht en naar je hotel gebracht.
Dag 17-18: Xiahe
De volgende dag reis je met de bus naar de bergen in het zuiden. Hier ligt bij het plaatsje Xiahe het kloostercomplex van Labrang, een van de vier grote Tibetaanse kloosters van de orde van de gele mutsen. Maar niet alleen het klooster is fascinerend: ook het berglandschap (waar kan worden gefietst en gewandeld) is indrukwekkend.
Dag 19: trein Xi’an
Je reist terug naar Lanzhou. Daar stap je op de trein naar Xi’an. De volgende ochtend kom je aan in de oude keizerstad.
Vanaf aankomst in Xi’an volg je weer de route van de standaardreis.
Dag 16-18 Xi’an
Om 09:32 vertrek je voor de tweede lange treinreis. Deze voert je verder naar het westen. Als je de volgende ochtend om 09:23 uitstapt sta je in Xi’an, de keizerlijke hoofdstad die vele eeuwen lang het einde (of begin) van de oude Zijderoute was. In deze miljoenenstad herinneren de oude stadsmuren en poorten, pagodes en de moskee aan het verleden. Buiten de stad is het beroemde Terracotta Leger te vinden.
Dag 19-21 Beijing
De laatste treinreis: een hogesnelheidstrein brengt je naar de huidige hoofdstad van Beijing. Beijing combineert de hoogtepunten van het oude keizerlijke China met de dynamiek van de zich razendsnel ontwikkelende grootmacht van de 21e eeuw. In en rond Beijing zijn vele bezienswaardigheden zoals de Tempel van de Hemel, het Tianmen plein en de Verboden Stad als hoogtepunt!
Je kunt er voor kiezen om vanaf Xi’an niet door te reizen naar Beijing maar naar bijvoorbeeld de wereldstad Shanghai.