Zijderoute Hoogtepunten

Uitgebreide reisinfo Zijderoute Hoogtepunten

Eeuwenlang vormde de Zijderoute de verbinding tussen Oost en West. Goederen, kennis, technieken en godsdiensten verplaatsten zich over dit stelsel van handelsroutes tussen Europa enerzijds en het verre Oosten anderzijds. Langs de Zijderoute verrezen machtige steden en rijke culturen.

Volg de oude Zijderoute en reis over land van Teheran naar Beijing. Deze reis voert je in 34 dagen per vliegtuig, trein en auto van het oude Perzië naar het hart van het vroegere Chinese keizerrijk. Je trekt door woestijnen en over bergpassen, komt in aanraking met tal van culturen en volkeren en wandelt door duizenden jaren oude steden. Een avontuurlijke, diverse reis die je een keer in je leven moet hebben gemaakt.

Als je de reis wilt verlengen is dat geen enkel probleem. Deze reis is een ingekorte versie van onze 60-daagse Zijderoute-reis. Kijk bij de beschrijving van deze reis om ideeën op te doen.

Wil je de spectaculaire Pamir Highway niet missen? Reis je liever vanaf Beijing over land naar het westen? Wil je in China niet eindigen in Beijing maar vanaf de Zijderoute doorreizen naar Shanghai of Hongkong? Wil je ook door Kirgizië trekken? Kies je voor een terugreis per Trans-Mongolië Express in plaats van met het vliegtuig? Deze reis kan op allerlei manieren worden aangepast. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 34 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 2890,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en China.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Teheran
Je vliegt naar Teheran. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gereden. Teheran is een relatief moderne, lelijke en met 15 miljoen inwoners overbevolkte stad. Maar het is ook een stad met uitstekende musea, drukke bazaars en volop plaatsen waar je kennis kunt maken met het moderne Iran en met moderne Iraniërs.

Voor de meeste van onze reizigers is Teheran niet meer dan de plaats van aankomst en vertrek, maar eigenlijk verdient deze stad meer van je tijd. In deze reis heb je in ieder geval een volle dag voor Teheran. Op dag 2 heb je al de hele dag de beschikking over een auto met chauffeur.

Dag 3 Kashan
Je verlaat de hoofdstad per auto met chauffeur. De komende week doorkruis je het hart van Iran, met zijn uitgestrekte hoogvlaktes en kale bergen. Onderweg krijg je een idee van de prachtige, lege natuur van het uitgestrekte Iran.
De auto met chauffeur blijft bij je tot en met het vertrek uit Shiraz. Dit is een comfortabele en flexibele manier van reizen. Je kunt de auto bovendien gebruiken voor stadsexcursies.

Op weg naar de eerste bestemming van je rondreis door Iran kun je overwegen een stop in Qom te maken, na Mashad de heiligste stad van Iran. Het is een van de meest religieuze en conservatieve steden van het land. Bezoek hier de indrukwekkende Hazrat-e Masumeh, de tombe waar de zuster van Imam Reza ligt begraven.

Kashan is de eerste halteplaats in Iran. De stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de schaduwrijke Fin-tuinen, die met 8 andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken deze tuinen tot een populair uitje op een warme dag.

Dag 4-6 Isfahan
De volgende bestemming is Isfahan, voor velen het hoogtepunt van een bezoek aan Iran. Het hart van de stad wordt gevormd door het Meidan Eman, het centrale plein. Hieraan liggen twee prachtige moskeeën en het oude paleis. Beroemd is het blauw van de koepel van de grote moskee. Drink een pot thee op een van de terrassen van de theehuizen waarvandaan je uitkijkt over het sfeervolle plein.
Maar Isfahan biedt meer: dwaal door de uitgestrekte bazaars, wandel door de Armeense wijk en drink een pot thee of rook een waterpijp in een van de theehuizen die zitten verstopt in de pijlers van de bruggen over de rivier de Zaindeh.

Dag 7-8 Shiraz
Een volgende rit voert je over de hoogvlakte naar het zuiden. Zeventig kilometer ten noorden van Shiraz liggen de ruïnes van Persepolis. Dit was het ceremoniële centrum van het grote Perzische rijk van Cyrus en Darius. Het was een uitgestrekt complex van paleizen, tombes en ontvangsthallen.

Aan het einde van de dag kom je aan in de 2000 jaar oude stad Shiraz. Het was lang een van de belangrijkste steden van Perzië en van de Islamitische wereld. Shiraz is een stad van mooie parken en prachtige moskeeën. Het is ook de stad van Hafez en Sa’di, de twee meest geliefde Perzische dichters. Het is in het huidige Iran moeilijk voorspelbaar dat zij dichtten over de schoonheid van vrouwen en het genot van een goed glas wijn. De graven van beide dichters worden druk bezocht en zijn zeker de moeite van een excursie waard.

Dag 9 Mashad
Een korte binnenlandse vlucht brengt je naar de laatste stop in Iran: Mashad. Deze heilige stad ligt in het uiterste noordoosten van het land. Hier ligt de achtste sjiitische imam begraven. Dit maakt de stad tot een belangrijk bedevaartsoord.

Dag 10-11 Ashgabat
Tijd voor het tweede land van de reis: een chauffeur rijdt je naar de grens met buurland Turkmenistan. Hier staat een Turkmeense chauffeur al te wachten om je naar de hoofdstad Ashgabat te rijden.

De stad is met veel oliedollars uit de grond gestampt. Brede boulevards, imposante, witmarmeren gebouwen en kletterende fonteinen bepalen het beeld. De stad doet onwerkelijk aan in een land van nomaden en woestijnen. Ashgabat vertelt het verhaal van een land dat op een enorme rijkdom aan olie en gas zit en tot voor kort werd geregeerd door de opmerkelijke alleenheerser Turkmenbashi.
Vrijwel iedere bezoeker aan Turkmenistan zal een of meerdere nachten in Ashgabat verblijven. Dan is het leuk om wat rond te wandelen door het megalomane centrum. In het nationaal museum krijg je een overzicht van de verschillende archeologische vindplaatsen elders in het land, en is dus een aanrader voor iedereen die plannen heeft verder te kijken dan de hoofdstad.
Een niet te missen hoogtepunt is de markt, die elke zondag (en op kleinere schaal donderdag en zaterdag) net buiten de stad plaatsvindt. Het is de grootste openluchtmarkt van Centraal-Azië en een levendige en kleurrijke introductie in de cultuur van de bewoners van de woestijnen en bergen van Turkmenistan.

Geok Depe en Nissa liggen buiten de stad en zijn goed te bezoeken als dagexcursie. In het dorpje Geok Depe liggen de ruïnes van het fort waar in 1881 de laatste slag werd geleverd tussen de troepen van de Russische tsaar en de Turkmenen. De Russen wonnen, en vanaf dat moment maakte Turkmenistan deel uit van het Russische rijk en later de Sovjet-Unie. In 1995 liet Turkmenbashi hier een indrukwekkende moskee bouwen.
Nissa was voor de jaartelling een belangrijke stad van de Parthen. De ruïnes liggen nu aan de voet van de Kopet Dag-bergen en bieden een prachtig uitzicht over de vlakte.

Dag 12-14 Merw & Buchara
In de ochtend pak je het vliegtuig naar de stad Mary, in het oosten van Turkmenistan. Hier vlakbij ligt Merv, dat ooit de trotse bijnaam droeg van Koningin van de Wereld. In het verleden was het een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en langs de Zijderoute. Maar in 1221 stuurde Djengiz Khan zijn zoon Tolui en dat betekende het einde van de stad en 300.000 inwoners. Merv staat nu op de Unesco-lijst en is de indrukwekkendste en meest interessante van de oude steden van Turkmemistan.

Vanuit Merw rijd je direct door naar het noorden. Bij Turkmenabad steek je de grens over naar het 3e land van deze rondreis: Oezbekistan

De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Samarkand een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. De stad bestaat uit twee delen: de oude stad en een nieuwe stad die is gebouwd rond het treinstation.
Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.

Dag 15-16 Samarkand
Je verlaat Buchara per trein, een leuke en comfortabele manier om het land op een andere manier te leren kennen. De rit naar Samarkand duurt circa drie uur.

Samarkand is een van die legendarische steden die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreken. Als je vanachter een pot thee in een van de theehuizen uitkijkt over de blauwe koepels van de prachtige madrassas zijn de geschiedenis en de cultuur van deze stad bijna tastbaar. “Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling van Samarkand op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Dag 17-18 Fan Mountains
Net ten oosten van Samarkand ligt de grens met Tadzjikistan. Twintig jaar lang was deze gesloten, tot verdriet van de lokale bevolking die de eigen familie aan de andere kant van de grens nooit meer kon zien. Sinds kort is de grens weer open, een mooie kans om een bezoek aan de karavaansteden te combineren met het bijzondere Tadzjikistan.

Penjikent is nu een stoffig provinciestadje, maar de ruïnes buiten de plaats herinneren aan de periode waarin de stad als onderdeel van het rijk Sogdia een van de belangrijke halteplaatsen op de Zijderoute was. Je bezoekt met een gids de ruïnes van de stad die in de 8e eeuw werd verlaten na invallen door de Arabieren. Ook een bezoek aan het museum van Rudaki, een van de grote Perzische dichters, staat op het programma.

Je trekt de bergen ten zuiden van Penjikent binnen. Dit zijn de Fan, een prachtig berggebied met ongerepte natuur en daarmee populair bij wandelaars en trekkers. Je volgt per jeep een onverharde weg door het nauwe dal van de Shing-rivier. Dit brengt je naar de Zeven Meren, een reeks van meren waarvan het blauw een prachtig contrast vormt met de grijsgrauwe steile berghellingen. Nadat je de eerste meren per jeep bent gepasseerd, bereik je aan het einde van de ochtend het dorpje Nofin. Hier lunch je in de eenvoudige homestay waar je deze nacht ook slaapt.

Op dag 18 rijd je eerst per jeep naar Marguzor, het zesde meer. Hiervandaan wandel je naar het zevende meer, Hazorchasma (of Hazor Chasma). Het is een prachtige wandeling door de indrukwekkende natuur van de Fan-bergen. Je wandelt rond Hazorchasma en trekt verder de bergen in, richting de 3820 meter hoge Hissar-pas die de grens met Oezbekistan vormt. Hoever de wandeling je het steeds smaller wordende dal invoert, kun je zelf bepalen. Na een picknick midden in de natuur wandel je terug naar de jeep en rijd je weer naar Padrud.

Dag 19 Khojand
Je keert terug naar de bewoonde wereld en de vallei van Penjikent. Via een bergpas en een tunnel rijdt je verder naar de Dan bereik je de uitgestrekte Fergana-vallei, die Tadzjikistan deelt met Kyrgyzstan en Oezbekistan.
De geschiedenis van de vallei gaat duizenden jaren terug. De legers van Alexander de Grote vochten er en later kwamen verschillende takken van de Zijderoute hier samen. Babur, de eerste keizer van het Indiase Mogol-rijk, werd hier geboren.

Aan de voet van de bergen ligt al duizenden jaren het stadje Istaravshan. Het kleine centrum is uitstekend bewaard gebleven. Je maakt een wandeling door smalle straatjes, langs de madrassa en over de bazaar.
Hierna kom je al snel in Khojand, een stad van meer dan 2500 jaar oud. De geschiedschrijvers zijn het niet eens over de stichter: de Perzische Cyrus de Grote of Alexander de Grote. De ligging aan de ingang van de Fergana-vallei maakte van Khojand een belangrijke post langs de Zijderoute. In de 13e eeuw werd de stad verwoest door de Mongolen.

Dag 20 Osh
Je volgt de zuidelijke rand van de vallei naar het oosten en het vijfde land van de rondreis: Kyrgyzstan. De eerste stop hier is Osh.

Osh is een van de oudste steden van Centraal-Azië. Van dit verleden is niet veel meer bewaard gebleven, maar de grote markt herinnert wel aan de geschiedenis als belangrijke handelsplaats.

Dag 21 Achik-Tash
Je laat de Fergana-vallei achter je. De 3615 meter hoge Taldyk-pas brengt je naar de kruising van Sary-Tash: de weg naar rechts voert naar Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, de weg rechtdoor is het begin van de spectaculaire Pamir Highway en de weg naar links leidt naar China. Voordat je deze afslag neemt rijd je de bergen in. Hier ligt het base camp voor de machtige Lenin Peak, met 7134 meter de hoogste berg van de voormalige Sovjet-Unie. Rond het base camp liggen verschillende bergmeren. Aan het einde van de zomer heeft de kracht van de zon het water zo verwarmd dat je hier aangenaam kunt zwemmen.

Dag 22-24 Kashgar
De tocht per auto voert je verder over een van de oudste en belangrijkste routes van de Zijderoute. Het berglandschap is indrukwekkend. Via de 4280 meter hoge Kyzyl-Art-pas bereik je de Chinese grens. Hier daal je af naar de Taklamakan-woestijn. ‘Taklamakan’ is te vertalen als “plaats waar je heen gaat, maar nooit meer vandaan komt”.
Aan de rand van de Taklamakan ligt Kashgar, de meest westelijke stad van China. De stad was lang een belangrijke halteplaats op de Zijderoute. Vanaf hier trokken karavanen over de bergpassen naar het zuiden of het westen, of door de genadeloze woestijnen naar het oosten.
Het oude centrum van de stad – ooit het domein van de Oeigoeren, de Islamitische minderheid in dit deel van China – is erg veranderd de laatste jaren. Veel van de kleine steegjes waar ambachtslieden hun beroep uitoefenden en waar je sfeervolle theehuizen vond, zijn verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar met een beetje moeite kom je in achterafstraatjes diezelfde Oeigoerse werklieden nog tegen en eet je heerlijk in een lokaal restaurantje.

Na een laatste ochtend in Kashgar trek je de woestijn in naar het oosten, richting Turpan. Niet per kameel maar per nachttrein. Je reist comfortabel per ‘softsleeper’, in een 4-persoons slaapcoupe.

Dag 25 Turpan
Na 15,5 uur kom je aan in Turpan. Deze grote oase is een van de heetste plekken van China. Maar de straten in het centrum zijn overdekt met druivenranken die voor een verkoelende schaduw zorgen. De vallei van Turpan staat bekend om haar fruit en om het eeuwenoude en geavanceerde irrigatiesysteem, waarbij het water over vele kilometers via ondergrondse tunnels wordt aangevoerd. Buiten de stad liggen de ruïnes van grote steden die al lang geleden door de woestijn zijn opgeslokt.

Dag 26-28 Dunhuang
In de ochtend vertrek je voor een volgende treinreis. In zeven uur reis je naar de stad Liuyuan. Hier word je opgepikt door een auto met chauffeur voor het laatste stuk naar Dunhuang. Deze stad ligt in een oase aan de voet van de bergen. Hier ontwikkelde zich vanaf de 4e eeuw een belangrijk Boeddhistisch centrum. Het Boeddhisme bereikte China via de Zijderoute. En eeuwenlang stopten hier karavanen: óf om al biddend te vragen om een veilige reis óf om juist te bedanken na een veilige aankomst. De grotten bij Dunhuang zijn versierd met beeldhouwwerk en schilderingen, er zijn duizenden oude geschriften gevonden.
Je hebt een volle dag voor de grotten of voor een bezoek aan de woestijn buiten de stad. Hier is de woestijn zoals deze wordt getekend in stripverhalen: roodgele zandduinen van vele tientallen meters hoog, met tussen de duinen het halfronde meertje van Crescent Lake, dat wordt omringd door palmbomen.

Op de ochtend van dag 28 verlaat je Dunhuang weer per trein.

Dag 29-30 Xi’an
Als je de volgende ochtend de trein verlaat sta je in Xi’an, de keizerlijke hoofdstad die vele eeuwen lang het einde (of begin) van de oude Zijderoute was. In deze miljoenenstad herinneren de oude stadsmuren en poorten, pagodes en de moskee aan het verleden. Buiten de stad is het beroemde Terracotta Leger te vinden.

Dag 31-33 Beijing
De laatste treinreis: een hogesnelheidstrein brengt je naar de huidige hoofdstad van China. Beijing combineert de hoogtepunten van het oude keizerlijke China met de dynamiek van de zich razendsnel ontwikkelende grootmacht van de 21e eeuw. In en rond Beijing zijn vele bezienswaardigheden zoals de Tempel van de Hemel, het Tianmen-plein en de Verboden Stad als hoogtepunt!

Je kunt er voor kiezen om vanaf Xi’an niet door te reizen naar Beijing maar naar bijvoorbeeld de wereldstad Shanghai.

Dag 34 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top