Zuid-India (20 dagen)

Zuid-India (20 dagen)

Je reist in 20 dagen langs de hoogtepunten van twee van Indiaas mooiste en meest interessante deelstaten: Tamil Nadu en Kerala. Het is een diverse tocht met drukke steden en stille dorpjes, kleurrijke tempels en hectische markten, uitgestrekte stranden en groene heuvels.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 20 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 1440,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: India.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Mahabalipuram
Je vliegt vanaf Brussel of Amsterdam naar Chennai, het vroegere Madras. Als je hier ’s avonds laat of vroeg in de ochtend aankomt, word je opgewacht en naar je hotel in Mahabalipuram gereden, 50 kilometer ten zuiden van Chennai.

Mahabalipuram (ook wel Mamallapuram genoemd, naar Mamalla, koning van het Pallava-rijk) is een vriendelijk vissersdorp en de ideale plek om te wennen aan India. De straten zijn rustig en vanaf de terrasjes aan zee heb je zicht op de vrolijk gekleurde vissersbootjes. Het lange, met palmen omzoomde strand nodigt uit tot een wandeling of zelfs een duik in zee.

Maar Mahabilipuram is meer. Direct aan het strand staat de Shore Temple die in de 7e eeuw werd gebouwd om de Hindoegod Vishnu te eren. De tempel staat als werelderfgoed op de Unesco-lijst en herinnert aan de periode waarin Mahabalipuram een belangrijke stad was in het Pallava-rijk.

Het is leuk om een fiets te huren en zo de straatjes van het dorp en de omgeving te verkennen.

Je kunt ook een excursie landinwaarts naar Kanchipuram overwegen, een stad beroemd om haar tempels en haar zijde. Vanaf de 3e eeuw was Kanchipuram een belangrijk religieus centrum. Toen het in de 7e eeuw de hoofdstad was van het Pallava-rijk verschenen hier de eerste stenen tempels. En ook in de eeuwen hierna werden tempels gebouwd. Kanchipuram is nu dan ook een belangrijke bestemming voor pelgrims.

Dag 4 Pondicherry
Vandaag begint je reis door het zuiden van India pas goed. Je gaat op pad met een auto met Engelssprekende chauffeur, een comfortabele manier van reizen. Je rijdt langs de kust naar het zuiden. Het grootste deel van de 100 kilometer lange rit heb je zicht op het strand en de zee.

Dat Pondicherry (ook wel Puducherry genoemd) een voormalige Franse kolonie is, heb je al snel door. Politieagenten dragen kepi’s, kinderen roepen enthousiast ‘Bonjour!’ en langs de straten wordt stokbrood verkocht. Het is daarmee een bijzonder stukje India.
Misschien het leukste van een bezoek aan Pondicherry is een avondwandeling langs de boulevard, met enerzijds zicht op zee en anderzijds op de flanerende Indiërs.

Even buiten Pondicherry ligt Auroville, een internationale gemeenschap voortgekomen uit de hippiejaren. In Pondicherry zelf ligt de ashram van de bekende goeroe Sri Aurobindo, waar iedereen met interesse in yoga even een kijkje moet gaan nemen.

Dag 5 Swamimalai
Je volgt de kust verder naar het zuiden. In de stad Chidambaram stop je bij de Chidambaram (of Nataraja)-tempel. Dit tempelcomplex voor de dansende Shiva werd gebouwd in de 13e eeuw en beslaat 22 hectare. Al rondwandelend en kijkend naar de vele pelgrims en hun rituelen leer je India en de Indiërs weer wat beter kennen.
Verderop bezoek je de Gangakondacholapuram-tempel, gebouwd door de vorsten van het uitgestrekte Chola-rijk. Het monument is versierd met prachtig beeldhouwwerk.

Je slaapt in het dorpje Swamimalai in een bijzonder hotel, InDeco. Je overnacht in mooie sfeervolle huisjes die verspreid staan in een uitgestrekte, groene tuin. Door de opzet en de inrichting voel je je hier echt als op het Indiase platteland. Het is een fijne plek om even uit te rusten. Je kunt bovendien genieten van het zwembad of een ontspannende massage.

Dag 6 Tanjore & Trichy
Het is tijd voor een stad. Tanjore, met 250.000 inwoners, is de oude hoofdstad van het Cholla-rijk, dat rond het jaar 1000 het grootste deel van Zuid-India beheerste. De prachtige Brihadishwara-tempel staat op de Werelderfgoedlijst. Niet minder boeiend is het grote stadspaleis, dat een doolhof is van binnenplaatsen, zalen, gangetjes en woonvertrekken. Het is ook leuk wat rond te wandelen door de steegjes en over de levendige markten bij het paleis.

In de middag rijd je verder naar de stad Trichy. Spectaculair op een rots boven de stad ligt de Rock Fort-tempel. Ten noorden van het centrum ligt het bijzonder mooie tempelcomplex van Srirangam.

Dag 7 Karaikudi
Na de steden Tanjore en Trichy is het weer tijd voor de rust van het platteland. Bij Karaikudi ligt the Bangala, een heritage hotel dat is gevestigd in een oud landhuis. Het is een oase van rust, met een zwembad en in stijl ingerichte kamers.
De regio rond het hotel heet Chettinad. Het bestaat uit 76 dorpjes met oude landhuizen, dorpstempels en waterreservoirs. Vanaf het hotel kun je een aantal leuke wandelingen over het platteland maken. Maar natuurlijk kun je ook met de auto op pad. Deze landelijke regio laat je weer een andere kant van India zien.

Dag 8-9 Madurai
Madurai is een van de oudste steden van het zuiden van India. Met 1,2 miljoen inwoners, drukke markten en vele duizenden pelgrims is het ook een van de meest hectische en chaotische steden. Dat Madurai bij geen enkele reis door Tamil Nadu mag ontbreken, komt vooral door de fascinerende Sri Meenakshi Tempel. Dit is India op z’n kleurrijkst: de muren en torens van het tempelcomplex zijn versierd met ontelbare beelden van goden en dieren. In de hallen, op de binnenplaatsen en langs de waterreservoirs van het complex krioelt het van de pelgrims, priesters, sadhoes (vrome, zeer sober levende, hindoes) en olifanten. Een bijzonder moment voor een bezoek aan de tempel is Aarti, het rituele gebed aan het begin van de avond.

Dag 10 Periyar
De grens tussen de deelstaten Tamil Nadu en Kerala wordt gevormd door de Western Ghats. Hier ligt het Periyar-Wildlife-reservaat, dat bestaat uit dichtbeboste heuvels en een groot meer. In de bossen leven onder andere olifanten, herten en tijgers.

Je kunt hier met een gids een jungle-wandeling maken. Maar je moet zeker ook meegaan met een van de bootexcursies over het meer dat het hart van het park vormt. Vanaf het water kun je de dieren op de oevers bespieden. Apen, verschillende soorten herten, olifanten en talloze vogelsoorten zie je vrijwel zeker, maar er leven ook tijgers.
Een aanrader is ook een spice-tour. De specerijen waren immers de reden dat Arabieren, Chinezen, Portugezen en Hollanders naar deze streek trokken. Je staat verbaasd van de variëteit aan fruit en specerijen die je gids op een kleine familieplantage aanwijst.

Dag 11-12 Munnar
Je rijdt over een bochtige maar erg mooie weg naar het noorden. Op 1524 meter hoogte ligt hier Munnar. De heuvels rond het stadje staan bekend om de uitstekende thee die er wordt verbouwd. Het is een heerlijke omgeving. De lucht is koel en helder, de grillige bergen zijn groen met hier en daar een waterval en in het groen van de theeplantages kleuren de sari’s van de theeplukkers en liggen vriendelijke dorpjes.

Vanuit Munnar ligt een bezoekje aan de theeplantages en het theemuseum voor de hand. Niet ver buiten Munnar ligt het Eravikulam National Park. Maar de omgeving van het stadje is vooral ideaal voor een ritje met de auto of voor wandeling door de natuur.

Dag 13-14 Kochi
Je verlaat de bergen en rijdt naar de kust. Hier ligt de oude havenstad Kochi, het vroegere Cochin. Al vele honderden jaren wordt hier handel gedreven, door Arabieren, Chinezen, Portugezen, Nederlanders en Engelsen. En allemaal hebben ze hier hun sporen achtergelaten, in pakhuizen en kerken, paleizen en speciale visnetten.
Fort Cochin, het oude sfeervolle centrum, ligt op een eiland. Een van de leukste dingen om te doen in Kochi is het nemen van een van de vele veerboten over de baai. Vanaf de kade van Fort Cochin vist men met enorme traditionele netten.

Dag 15-16 backwaters
Achter de kustlijn van Kerala ligt een uitgestrekt gebied van meertjes, rivieren, kanalen en andere watertjes, de zogenaamde backwaters. Je kunt het een beetje vergelijken met ons eigen Giethoorn. De bewoners leven op en langs het water, bootjes zijn hun vervoermiddel. Hier rijden geen bussen maar varen boten, de kruidenier komt langs varen en kinderen gaan met de kano naar school. In de bomen langs de watertjes zie je vaak kleurrijke ijsvogels en op de rijstvelden zoeken witte reigers naar eten.

De eerste nacht slaap je in een mooi resort direct aan de oevers van het Vembanadu Meer (hotelklasse II) of in een vriendelijke homestay aan het meer of aan een van de kanalen. Vanuit hier zijn er tal van activiteiten mogelijk. Zo kun je een bezoek brengen aan het Kumarakom vogelreservaat, vissen in de riviertjes, op pad gaan in een traditioneel gemaakte kano, een yogaklas volgen of gewoon op de lokale busboot springen.
Aan het eind van de dag kun je de zon onder zien gaan in het meer, of juist dan een boottocht maken door het netwerk van waterwegen, waar je het leven in de kleine dorpjes gadeslaat.
Maar natuurlijk hoef je helemaal niets: het is ook heerlijk om te luieren in je huisje of aan de rand van het zwembad, met een cocktail in je hand.

De volgende ochtend is het tijd voor een geheel nieuwe ervaring: je stapt in een zogenaamde houseboat, de volgende bestemming op je reis. De houseboat is een traditionele rijstboot, speciaal omgebouwd voor dit soort tochten. Je beschikt over een comfortabele slaapkamer, een douche en toilet en een zitgedeelte met luie stoelen. Met een bootsman en een kok vaar je de backwaters op. De kok verzorgt de lunch en een heerlijk diner. Zo kun je in alle rust genieten van de natuur en het leven op de oevers.

Dag 17-19 Marari
Je sluit de reis af met drie nachten aan het lange strand van de Marari, vlakbij de backwaters. Natuurlijk is het mogelijk de reis te verlengen en langer aan het strand te blijven.

Dag 20 thuisreis
Je vliegt naar huis vanaf de luchthaven van Kochi.

Top