Zuid-India (21 dagen)

Zuid-India (21 dagen)

Je reist in 21 dagen langs de hoogtepunten van drie van Indiaas mooiste en meest interessante deelstaten: Karnataka, Kerala en Tamil Nadu. Het is een gevarieerde tocht met drukke steden en stille dorpjes, kleurrijke tempels en hectische markten, groene heuvels en ongerepte natuurparken.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 21 dagen
Beste reistijd: september t/m maart

Prijs vanaf: € 1975,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: India.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Bangalore
Je vliegt vanaf Amsterdam naar Bangalore. Bij aankomst word je opgewacht door een medewerker van onze agent. Afhankelijk van het tijdstip slaap je de eerste nacht in Bangalore of rijd je door naar Mysore.

Dag 2-3 Mysore
Mysore is een van de prettigste steden van het zuiden. Doordat het op 770 meter hoogte ligt, is het koeler dan in veel andere plaatsen en de stad is niet zo hectisch en chaotisch als Indiase steden kunnen zijn.
Een absolute must is het paleis van de sultans van de maharadja’s van Mysore. Het huidige paleis werd in 1912 gebouwd nadat een brand het oude paleis had verwoest. Het is een schilderachtig geheel met talloze koepeltjes, torentjes, spiegels en glas-in-lood ramen. Zorg dat je het paleis ook ziet in het donker, als het schilderachtig is verlicht.
Op loopafstand ligt de markt, een van de meest kleurrijke van het land. De kooplieden zijn trots op hun koopwaar die ze in nette stapeltjes en piramides uitstallen. Het is leuk hier een tijdje rond te dwalen om foto’s te maken. De meeste handelaren poseren graag.
Op Chamundi Hill staat de Sri Chamundeswari-tempel. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Pelgrims wandelen naar boven om zo aan hun karma te werken, Blini wandelt liever naar beneden en pakt dus de bus of de autoriksja naar boven.
Buiten de stad ligt Somnathpur. In dit dorpje staat de tempel Keshava, een van de mooiste voorbeelden van de architectuur van de Hoysala die van de 11e tot en met de 13e eeuw een groot rijk bestuurden.
Wat verder ligt Srirangapatnam, de ruïnes van de vroegere hoofdstad van Hyder Ali en Tipu Sultan. Deze lokale heersers verzetten zich lang tegen de Britten. In 1799 kwam Tipu Sultan om bij een belegering door de Britten. Van deze historische stad, gebouwd op een eiland in de rivier, is niet veel meer over dan de oude vestingwerken en het zomerpaleis van Tipu.

Dag 4 Nagarhole
Je verlaat de stad en trekt per auto de bergen in. Hier ligt het wild- en natuurpark Nagarhole. Je slaapt in de sfeervolle Kabini River Lodge, het vroegere jachtverblijf van de maharadja van Mysore. In de middag en de volgende ochtend trek je de natuur in op zoek naar wild. Er leven circa 250 tijgers in en rond het park, maar toch is de kans op het zien van deze machtige dieren niet erg groot.

Dag 5-6 Wayanad
Je laat Karnataka achter je en rijdt de deelstaat Kerala binnen. Direct over de grens ligt de regio Wayanad, een heuvelachtig en groen gebied. De hellingen zijn afwisselend bedekt door dichte bossen en theeplantages. Het gebied ligt op hoogte zodat het meestal heerlijk koel is. In je homestay of lodge kun je excursies in de omgeving regelen: wandelingen, jeeptochten door het wildpark of bezoeken aan dorpen of theeplantages.

Dag 7-8 Kochi
Met je chauffeur verlaat je de heuvels en rijdt richting kust. In de stad Kozhikode stap je op de trein naar het zuiden. Je hebt gereserveerde plaatsen in een comfortabele wagon. Het reizen per trein door India is altijd een speciale belevenis. Het is bijzonder om het leven in de trein en op de perrons mee te maken. Bovendien zie je vanuit de trein het landschap en de dorpjes letterlijk en figuurlijk van een andere kant dan vanuit de auto.
Als je aan het einde van de dag aankomt in Kochi, word je op het perron opgewacht en naar je hotel gebracht.

Kochi is een andere naam voor de oude havenstad Cochin. Al vele honderden jaren wordt hier handel gedreven, door Arabieren, Chinezen, Portugezen, Nederlanders en Engelsen. En allemaal hebben ze hier hun sporen achtergelaten, in pakhuizen en kerken, paleizen en speciale visnetten.
Fort Cochin, het oude sfeervolle centrum, ligt op een eiland. Smalle straatjes voeren langs honderden jaren oude koopmanshuizen en pakhuizen, soms nog met het trotse logo van de VOC boven de deuren.
Aan de kade hanteert men enorme, bijzondere vissersnetten. Die vis die hiermee wordt gevangen en die met kleine houten vissersbootjes aan land wordt gebracht, is te koop bij de vissers. Een stukje verderop kun je de vis naar eigen smaak laten bakken bij een van de vele restaurantjes.
Als je wandelt door de wijk Mattancherry zie en ruik je al snel waarom al die buitenlanders naar Cochin kwamen: specerijen! Nog steeds liggen de pakhuizen vol met onder meer gember, kardemom en peper.

Dag 9-10 Marari
Minder dan twee uur ten zuiden van Kochi ligt het uitgestrekte zandstrand van Marari. Hier kun je in alle rust bijkomen van het eerste deel van je reis door India.

Dag 11-12 backwaters
Achter de kustlijn van Kerala ligt een uitgestrekt gebied van meertjes, rivieren, kanalen en andere watertjes, de zogenaamde backwaters. Je kunt het een beetje vergelijken met ons eigen Giethoorn. De bewoners leven op en langs het water, bootjes zijn hun vervoermiddel. Hier rijden geen bussen maar varen boten, de kruidenier komt langs varen en kinderen gaan met de kano naar school. In de bomen langs de watertjes zie je vaak kleurrijke ijsvogels en op de rijstvelden zoeken witte reigers naar eten.

Je hebt twee dagen voor dit gebied. De eerste nacht slaap je nog op land. Bij hotelklasse I is dit in een homestay gevestigd in een oud huis, aan de oevers van een meer of van een van de vele kanalen. Je kunt je tijd besteden aan het verkennen van de omgeving. Pak bijvoorbeeld de fiets voor een ritje door de omliggende dorpen. Of neem de boot voor een tocht over het meer of over de rivieren. Het is leuk om voor een paar cent de waterbus te pakken en zo, zittend tussen scholieren, forensen en andere lokale reizigers, het gebied vanaf het water te bekijken.
Als je kiest voor hotelklasse II overnacht je in een uitstekend resort aan de oevers van Vembanad-meer. Hier worden tal van activiteiten georganiseerd. Denk daarbij een wandeling bij zonsopgang met een vogelgids, een cruise bij zonsondergang, een ontspannende Ayurvedische massage of een yoga-sessie.

Op dag 12 ga je aan boord van een houseboat, een traditionele rijstboot, speciaal omgebouwd voor dit soort tochten. Je beschikt over een comfortabele slaapkamer, een douche en toilet en een zitgedeelte met luie stoelen. Met een bootsman en een kok vaar je de backwaters op. De kok verzorgt de lunch en een heerlijk diner. Zo kun je in alle rust genieten van de natuur en het leven op de oevers.

Dag 13 Periyar
De grens tussen de deelstaten Tamil Nadu en Kerala wordt gevormd door de Western Ghats. Hier ligt het Periyar-Wildlife-reservaat, dat bestaat uit dichtbeboste heuvels en een groot meer. In de bossen leven onder andere olifanten, herten en tijgers.

Je kunt hier met een gids een jungle-wandeling maken. Maar je moet zeker ook meegaan met een van de bootexcursies over het meer dat het hart van het park vormt. Vanaf het water kun je de dieren op de oevers bespieden. Apen, verschillende soorten herten, olifanten en talloze vogelsoorten zie je vrijwel zeker, maar er leven ook tijgers.

Dag 14-15 Madurai
Je verlaat Kerala en rijdt de derde deelstaat van deze reis binnen: Tamil Nadu. Met 62 miljoen inwoners, een eigen taal en cultuur, een eigen filmindustrie en een lange geschiedenis is dit eigenlijk een land op zich.

Je daalt af uit de ghats en bereikt Madurai, een van de oudste steden van het zuiden van India. Met 1,2 miljoen inwoners, drukke markten en vele duizenden pelgrims is het ook een van de meest hectische en chaotische steden. Dat Madurai bij geen enkele reis door Tamil Nadu mag ontbreken, komt vooral door de fascinerende Sri Meenakshi Tempel. Dit is India op z’n kleurrijkst: de muren en torens van het tempelcomplex zijn versierd met ontelbare beelden van goden en dieren. In de hallen, op de binnenplaatsen en langs de waterreservoirs van het complex krioelt het van de pelgrims, priesters, sadhoes (vrome, zeer sober levende, hindoes) en olifanten. Een bijzonder moment voor een bezoek aan de tempel is Aarti, het rituele gebed aan het begin van de avond.

Dag 16 Karaikudi
Na de stad Madurai is het weer tijd voor de rust van het platteland. Ten oosten van Madurai ligt de regio Chettinad. Het bestaat uit 76 dorpjes met oude landhuizen, dorpstempels en waterreservoirs. Bij beide hotelklassen overnacht je in een sfeervol, prachtig gerestaureerd koopmanshuis, midden op het platteland. Vanaf het hotel kun je de omgeving verkennen, te voet, per fiets of per auto.
Deze landelijke regio laat je weer een andere kant van India zien.

Chettinad staat in heel India bekend om zijn keuken en zijn koks. Lijkt het je leuk de Indiase keuken beter te leren kennen? Boek dan een kookcursus. Je doet inkopen op de lokale markt, staat een paar uur in de keuken om meerdere gerechten te bereiden en eindigt met een heerlijke maaltijd.

Dag 17 Tanjore
Je kunt de ochtend besteden aan het platteland van Chettinad, aan een wandeling, een fietstocht of een ochtend niets doen. Het alternatief is een bezoek aan Trichy. Deze grote stad bezit twee bezienswaardigheden die de moeite zeker waard zijn: De Rotsfort-tempel die hoog boven de vlakte uittorent en het tempelcomplex van Sri Ranganathaswamy, dat tussen de 12e en 14e eeuw ontstond.

In de middag kom je aan in Tanjore, met 250.000 inwoners. Het is de oude hoofdstad van het Cholla-rijk, dat rond het jaar 1000 het grootste deel van Zuid-India beheerste. De prachtige Brihadishwara-tempel staat op de Werelderfgoedlijst. Niet minder boeiend is het grote stadspaleis, dat een doolhof is van binnenplaatsen, zalen, gangetjes en woonvertrekken. Het is ook leuk wat rond te wandelen door de steegjes en over de levendige markten bij het paleis.

Dag 18 Pondicherry
Je rijdt verder naar het oosten. Als je nog geen last hebt van tempelmoeheid kun je stoppen bij de Gangakondacholapuram-tempel, gebouwd door de vorsten van het uitgestrekte Chola-rijk. Het monument is versierd met prachtig beeldhouwwerk.
In de stad Chidambaram staat de Chidambaram (of Nataraja)-tempel. Dit tempelcomplex voor de dansende Shiva werd gebouwd in de 13e eeuw en beslaat 22 hectare. Al rondwandelend en kijkend naar de vele pelgrims en hun rituelen leer je India en de Indiërs weer wat beter kennen.

Dat Pondicherry (ook wel Puducherry genoemd) een voormalige Franse kolonie is, heb je al snel door. Politieagenten dragen kepi’s, kinderen roepen enthousiast ‘Bonjour!’ en langs de straten wordt stokbrood verkocht. Het is daarmee een bijzonder stukje India.
Misschien het leukste van een bezoek aan Pondicherry is een avondwandeling langs de boulevard, met enerzijds zicht op zee en anderzijds op de flanerende Indiërs.
Even buiten Pondicherry ligt Auroville, een internationale gemeenschap voortgekomen uit de hippiejaren. In Pondicherry zelf ligt de ashram van de bekende goeroe Sri Aurobindo, waar iedereen met interesse in yoga even een kijkje moet gaan nemen.

Dag 19-20 Mahabalipuram
Mahabalipuram (ook wel Mamallapuram genoemd, naar Mamalla, koning van het Pallava-rijk) is een vriendelijk vissersdorp en de ideale plek om te wennen aan India. De straten zijn rustig, vanaf de terrasjes aan zee heb je zicht op de vrolijk gekleurde vissersbootjes, en het lange, met palmen omzoomde, strand nodigt uit tot een wandeling of zelfs een duik in zee.
Maar Mahabilipuram is meer. Direct aan het strand staat de Shore Temple die in de 7e eeuw werd gebouwd om de Hindoegod Vishnu te eren. De tempel staat als werelderfgoed op de Unesco-lijst en herinnert aan de periode waarin Mahabalipuram een belangrijke stad was in het Pallava-rijk.

Het is leuk om een fiets te huren en zo de straatjes van het dorp te verkennen. Al met al is Mahabalipuram een fijne plek om de reis ontspannen af te sluiten.

Dag 21 thuisreis
Je vliegt vanaf Chennai (het vroegere Madras) terug naar Europa.

Top