Een schilderij van Bogdanov-Belsky

Al twee keer eerder kozen we een schilderij van Nikolaj Petrovitsj Bogdanov-Belsky als inspiratie voor onze Nieuwjaars-wens.
Ditmaal zie je een groepje kinderen, verzameld in de tuin van hun onderwijzeres, genietend van thee en koekjes.

Bogdanov-Belsky was een Russisch kunstschilder, geboren in de buurt van Smolensk op 8 december 1868 en overleden op 19 februari 1945 in Berlijn.
Hij leerde iconen schilderen aan de Troitse-Sergieva Lavra, een klooster in Sergiev Posad, en studeerde later aan de kunstacademies in Moskou en Sint-Petersburg. Aan het einde van de 19e eeuw werkte hij een periode in Parijs, daarna voornamelijk in Riga.
Bogdanov-Belsky is een typische genreschilder, vooral van boerentaferelen, portretten en impressionistische landschappen. Hij was lid van de schildersgroep De Zwervers en van het Archip Koeindzji-genootschap, waarvan hij van 1913 tot 1918 ook voorzitter was. In 1914 werd hij lid van de Petersburgse kunstacademie en ging hij ook doceren.

Net als dit Teacher’s Day zijn de meeste van zijn schilderijen zijn nu onderdeel van privécollecties, maar gelukkig kun je in de Hermitage en in het Russisch museum in Sint-Petersburg en in het Tretjakov en het Pushkin-museum in Moskou nog werk van hem zien. Zie de pagina met onze stedentrips voor voorbeelden van uitstapjes naar beide steden.

1 januari 2020

NB: de afbeelding is overgenomen van de website van Arthive.com