Ex-Sovjet-Unie: verrassend & gastvrij

Grauw en grijs, nors en bot. Dat is wat veel mensen verwachten van de Blini-landen en haar inwoners. En zeker, de buitenwijken van veel grote steden staan vol grauwe, verkruimelende betonblokken. En inderdaad, soms loop je op tegen een ouderwets botte winkeldame, die haar idee van klantgerichtheid in de oude Sovjet-Unie heeft opgedaan.

Maar de Blini-landen zijn ook kleurrijk en vrolijk, vriendelijk en gastvrij. De pleinen zijn gevuld met terrassen en op het platteland zijn de huisjes vrolijk geschilderd.

En hoe zijn de inwoners?
Blini bezocht Wit-Rusland enige jaren geleden voor de eerste maal en maakte een rondreis langs de grotere steden. Ook een bezoek aan het plattelandsdorpje Anoshki stond op het programma: een overweldigende ontvangst viel ons ten deel door Sofia (de dame op onze homepage, ze is een van de oudste inwoners) en Valentina. Zie ook het filmpje op Youtube dat we maakten van ons bezoek aan Anoshki.

En bij ons eerste bezoek aan Georgië (in 2000) kregen we letterlijk elke keer dat we in een restaurant aten dingen aangeboden van de gasten aan andere tafels: een bos bloemen, glazen wodka, een fles champagne, chocola of een vleesgerecht. Maar dat is intussen veranderd: in de 16 jaar die sindsdien zijn verstreken hebben veel meer reizigers hun weg gevonden naar de Kaukusus, en zijn toeristen toch wat minder speciaal. Maar de mensen blijven gastvrij!